Sunday, 6 October 2013

Giulio D'Anna won Dutch Dance Festival 2013 Award

picture Antoinette Mooy
On Friday 4 October, the Culture Councillor of the Municipality of Maastricht, Jacques Costongs, handed over  the Prize of the Dutch Dance Festival Maastricht 2013 to choreographer Giulio D'Anna.
The prize is connected to a cash prize of € 12,000, - provided by the city of Maastricht, for a new work to be created. In addition, the winner will receive both artistic and management advice.
Nominated by the dance field, the three nominees were Giulio D'Anna, Cecilia Moisio and Melissa Ellberger.
I was honored to take part in the jury and I can tell that I was really moved by their enthusiasm, spirit and their  social commitment.

Read More (in Dutch)

Giulio D’Anna wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013 
Vrijdag 4 oktober heeft choreograaf Giulio D’Anna uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Jacques Costongs, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013 ontvangen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk. Daarnaast ontvangt de winnaar zowel artistiek als managementadvies. De door het dansveld voorgedragen genomineerden waren Giulio D’Anna, Cecilia Moisio en Melissa Ellberger. De jury werd getroffen door de bezieling waarmee de drie genomineerden hun concept presenteerden. De plannen waren allen uitgesproken en eigenzinnig, en toonden een sterke maatschappelijke betrokkenheid. 
Uit het juryrapport: “...Giulio D’Anna nam het Italiaanse woord ‘r-esistere’ als uitgangspunt. In dit woord komen to exist , and to resist samen. Hij sprak over het persoonlijke en politieke verzet als een belangrijke bron voor beweging en vooruitgang. Giulio maakte indruk met een doordacht plan dat een gelaagde ervaring kan gaan oproepen. Met een plan dat de actualiteit raakt, en tegelijkertijd spreekt over een universele menselijke kracht. De choreograaf brengt het kleine en kwetsbare van de mens in een bredere context en belooft met het nieuw te maken werk een publiek mee te voeren, en tegelijkertijd te prikkelen...” 
Over Giulio D’Anna 
Giulio D’Anna (1980, Italië) studeerde medicijnen, en bekwaamde zich in Italië zowel in de klassieke dans als in modern jazz en theater. Zijn fascinatie voor hedendaagse dans bracht hem naar Nederland, waar hij studeerde aan de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling), die hij in 2009 afsloot. Sinds 2009 zijn er verschillende organisaties die het werk van D’Anna hebben gesteund en gepresenteerd, waaronder Dansateliers (Rotterdam - NL) en Generale Oost (Arnhem - NL), Officina Concordia (San Bendetto del Tronto – IT) en Civitanova Casa della Danza (Civitanova Marche – IT). In 2011 won D’Anna de Premio Equilibrio Roma, een Italiaanse stimulerings- prijs voor jonge choreografen. De voorstelling Parkin’son (2012) waarin D’Anna met zijn vader op het podium staat, betekende zijn doorbraak naar een breed publiek. Deze voorstelling werd in 2012 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen door een internationale jury bekroond met de Dioraphte Dansprijs, als de geprogrammeerde voorstelling met de meest internationale potentie. Parkin’son, over vaders en zonen, en over ouder worden en jong blijven, toert op dit moment in het internationale circuit. Zijn werk ‘O O O O O O O O’ ging recent in première tijdens Festival de Keuze in Rotterdam. D’Anna werkt regelmatig samen met Nicole Beutler, NB/projects, en is als maker actief in de Europese projecten Act Your Age, en Transparent Boundaries, beide gericht op het thema van verouderen en het oudere lichaam. 
Achtergrond prijs 
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is samen met de Gemeente Maastricht in 2007 in het leven geroepen, omdat de Nederlandse Dansdagen veel waarde hecht aan de ontwikkeling van jong talent. Het is een landelijke prijs voor jonge, veelbelovende en bijzondere choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw werk te maken en te presenteren voor een commissie, dit jaar bestaande uit Jacques Costongs, wethouder Cultuur van Maastricht, Ton Smeets en Joh Hoen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, Jan van Opstal, choreograaf en docent aan de Toneelacademie Maastricht, Branko Popovic, artistiek directeur Fashionclash en Peggy Olislaegers, directeur Nederlandse Dansdagen. De stad Maastricht reikt € 12.000,- aan de winnaar uit voor een nog te maken werk en biedt hem of haar zowel artistiek als managementadvies. Het nieuwe werk gaat de eerstvolgende editie van Festival de Nederlandse Dansdagen in première. Eerdere winnaars van de prijs waren Monique Duurvoorts, Joost Vrouenraets, Erik Kaiel, Muhanad Rasheed, Joeri Dubbe en Alida Dors. 
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht wordt mogelijk gemaakt door de stad Maastricht en wordt gesteund door Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht.

No comments:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...